Sharm, luks dhe një botë verërash në kodrat e Collio-s


Sharm, luks  dhe një botë  verërash në kodrat e Collio-s

Zgjimi është i ëmbël midis vreshtash në Relais Russiz Superiore të Capriva-s, Friuli, në Collio-n Goriziane: ristukturim i bujtinës antike që Marco Felluga ia trashëgoi djalit të tij Roberto, një nga më prestigjiozet në Friuli, me 7 dhoma të mobiluara në mënyrë elegante dhe kujdes në çdo detaj. Kantina historike me origjinë romake mban ende simbolin e shqiponjës me dy krerë, emblema e Princit Torre Tasso (ndër zotërinjtë e parë të këtyre tokave në vitin 1273). E blerë nga familja në vitin 1967, ajo ndodhet në zemrën e pasurisë së Russiz Superiore.

Flamuj fisnikësh, verëra fisnike, familje fisnikësh kanë arritur në kohë deri te Roberto Felluga, që aktualisht përfaqëson brezin e pestë në botën e verës. Relais, i rrethuar nga 100 hektarë pasuri, nga të cilat 50 kultivohen me vreshta, posaçërisht për prodhimin e verërave të bardha, qëndron në majë të kodrës, në një pozicion të shkëlqyer nga i cili mund të admirojnë kodrat e mrekullueshme të Collio-s. Këto përballen me Slloveninë nga ana lindore dhe me detin Adriatik nga ana perëndimore: një tokë shumë e veçantë, e mbrojtur në veri nga Alpet e Julianëve dhe e njohur për poncën ose flishin – një shtresim i veçantë i argjilës dhe gurit ranor që filluan rreth 100 milion vjet më parë në epokën Neolitit nga procesi i erozionit dhe që sot është veçanërisht i përshtatshëm për kultivimin e vreshtave. Klima e butë favorizohet nga afërsia e detit Adriatik: një sundim i gjatë i shkëmbijve spektakolare koralorë. Dhe tashmë nga kjo zonë arrijmë lehtësisht destinacionet më të famshme të plazhit në rajon, si Grado me lagunën e saj të bukur dhe Portopiccolo Sistiana. Dhomat e bollshme dhe me diell të Relais Russiz Superiore – të gjitha me tarracë apo kopsht privat – janë emërtuar sipas disa prej verërave më prestigjioze të shtëpisë.
Në katin përdhes, dhoma Picolit komunikon me dhomën e dyshe Sauvignon, por gjithashtu mund të jepet me qira individualisht. Si dhoma dyshe gjenden Molamatta e sofistikuar dhe Rosso Riserva degli Orzoni, dhe lart dhoma Carantan dhe Mongris, së bashku me suitën Col Disôre. Relaisi ofron jo vetëm mëngjesin në shtrat me një ushqim të pasur, bërë në shtëpi me produkte të mirëfillta vendore, por të jep edhe mundësinë për të hyrë direkt në bodrumin spektakolar nëntokësor për vjetërimin e verërave të kuqe, nga rrushi autokton dhe ndërkombëtar, dhe e gjitha kjo vjen në një ndërtim të mrekullueshëm.